Share

Nieuws

2012

Groot succes Open Dag Kerk op de Markt

SCHAGEN - Afgelopen zaterdag 12 mei hebben honderden mensen de kerk bezocht om te zien hoe het geworden is. Bijna 160 mensen beklommen de toren zodat je ook de nieuwe dakbedekking en gerenoveerde dakkapellen kon bewonderen.

Zanaambord hl zaalterdag was er om 11.00 uur een hoogtepunt bij het onthullen van de nieuwe naam van de koffiezaal in Hans Leijdekkers zaal. Corine en kleinzoon onthulden het naambord in het bijzijn van familie en vrienden.

 

Daarna werd er druk gebruik gemaakt van de rondleidingen en was er een mooie fototentoonstelling te bewonderen. Puzzeltocht. In de middag werd er orgel gespeeld door Hanneke Muntjewerf, Hans Stehouwer en Sebastiaan Schippers. Om 14.00 uur hield Fred Timmer een lezing over de geschiedenis van de kerken en luisterde men ademloos toe.De dag was geslaagd omdat er nu bewoners van Schagen de drempel van de kerk namen wat al lange tijd niet was gebeurd. De mensen werden enthousiast onthaald door de vrijwilligers van de kerk. Vele tweedehandsboeken etc. gingen over de toonbank. Alle 300 koekjes (torentjes) zijn op vertelde Wim Voorbraak. Bij het verlaten van de kerk door de nieuwe tochtsluis, met een mooie versiering ter herinnering aan de restauratie, kon er een fraai vormgegeven brochure meegenomen worden

Op vrijdag 11 mei vanaf 15.00 uur zal mevr. E. Sweet, gedeputeerde van de provincie NH en de heer C. van 't Veen, directeur Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed de openingshandeling verrichten van de gerestaureerde kerk,


December 2011

De kerstdiensten zullen weer in de kerk gehouden worden. De aannemer stopt met werken een week voor de Kerst. Voor die tijd zal een nieuwe vloerbedekking gelegd worden en de radiatoren worden aangesloten.  Vrijwillgers en koster zullen zo goed mogelijk de kerkruimte schoonmaken. Er ligt veel stof en grijs. De koffiezaal incl. bovenverdieping en jeugzolder zijn zo goed als gereed. Het ziet er geweldig uit!

Er moet nog verder gewerkt worden aan de zuidentree en de consistorie (west entree).

zondag 27 november Afscheidsdienst ds. Anna Walsma om 14.00 uur in de RK kerk.

dsc00126Uit het kerkblad Onze kerk:"Na de kerkdienst van zondag 26 mei heb ik bekend gemaakt dat er binnen afzienbare tijd een beroep op mij zal worden uitgebracht door de oecumenische wijkgemeente De Herberg in Amersfoort, en dat ik dat beroep zal aannemen (n.b.na aankoop van een huis in Amersfoort is de beroepingsbrief recent ontvangen)
Ik wil dit bericht graag verder toelichten.
Ik heb de afgelopen 8 jaar met veel plezier in Schagen gewerkt en zie nog genoeg uitdagingen voor de komende tijd. Desondanks is deze tijd een goede periode voor zowel mijzelf als voor mijn gezin om van werk- en woonomgeving te veranderen"

Uit het Schager Weekblad  van 23 november zegt ze over PG Schagen: " Wat ik zo gewaardeerd heb hier, is de openheid. Het waait hier altijd, dus het stroomt. Dat proef ik in de mensen. Ze kijken niet snel raar op, er is veel ruimte" en als slot: "Ik geloof in God en ik houd van mensen. En dat komt bij elkaar in de kerk".

Op 4 december om 11.00 uur zal ds. Anna Walsma worden bevestigd als predikant van de PG Hoogland/Amerfoort-Noord in de De Herberg te Amersfoort.

Oktober/November 2011: De zuidkant van de kerk is op de entree na geheel gerestaureerd. Aan de noordkant wordt hard gewerkt. In de kerk is de kerkvloer aan het drogen en vervolgens zal de verwarming opgeleverd gaan worden. De koffiezaal zal eind november gereed komen.

juli 2011: De kerk op de Markt ontvangt een onderhoudssubsidie (BRIM) van € 650.000 voor de komende 5 jaar! Onder bepaalde voorwaarden kan dit geld ingezet worden voor herstel van het natuursteen. De kosten voor het herstel zijn zeer hoog.

juni 2011:

afbeelding2


  •  Natuursteen: Bij het weghalen van de roosters van enkele ramen (met name in de zuidbeuk) is gebleken dat het natuursteen langs en in de ramen schade heeft opgelopen. Er is een pauze ingelast voor ruggespraak met de Rijksdienst van Cultureel Erfgoed om te bepalen wat echt noodzakelijk is om te restaureren.Update: de natuursteen wordt volledig hersteld en komt uit de groeve Udelfang.
  • Vloerverwarming: Ook hierbij een tegenvaller in de vorm van asbest dat in buizen zit van de oude cv onder de kerkvloer etc..De asbestsanering zal in het begin van de bouwvakvakantie gestart worden. De keuze voor de verwarmingsinstallatie is bijna rond.
  • Valkkoog: Vanwege de asbestsanering en aanleg vloerverwarming gaan we vanaf 17 juli kerken in de mooie kerk van Valkkoog.