Beschrijving (eenvoudig)

Beschrijving kerkgebouw (gebouwd 1895-1897)

Wat is er allemaal te zien? Wanneer je de buitenkant bekijkt zie je niet alleen een grote toren (lijkt op zijn voorganger) maar nog meer kleine torens en een naaldspits. Ook zie je veel dakkapellen. Dit hoorde bij de stijl van bouwen van de architect. Door de hoge kerkramen en grappige versieringen spreekt men van een neo (nieuwe) gotische (middeleeuwse) kerk.  Je ziet dingen van vroeger weer terugkeren zoals ook met kleding en muziek vaak gebeurt. Het dak is met blauwe leien gedekt. Het is een steensoort wat uit de groeve komt en gaat lang mee. Wat ook uit een groeve in Duitsland komt is het natuursteen langs de ramen. De kerkmuur is gebouwd met rode baksteen.

Kom even binnen en kijk even rond. In de hal zie je nog gele tegels op de vloer afkomstig uit de verbrande kerk van 1895.  In de kerkzaal (heet ook wel kerkschip) komt meteen het grote Van Dam orgel op je af. Daaronder een houten preekstoel (een dominee of pastor spreekt hiervan af op zondagmorgen de gemeente toe) dat een mooi geheel vormt met de banken. Wanneer je naar voren loopt zie je ook de koperen lezenaar, dat gered is uit de verbrande kerk, en je hebt een goed zicht op de twee vijfzijdige aanbouwen.  Dan zie je de wit bepleisterde muren en kijk je omhoog dan zie je het mooie groene (spits) gewelf. Vergeet ook niet even naar de aparte kroonluchters te kijken.  De vele ramen bestaan uit kleurloos glas met weer die mooie versieringen van natuursteen daar omheen. Ga even naar de vernieuwde koffiezaal en kijk omhoog naar de nu zichtbaar geworden ramen.

 

 

In- en exterieur

  Beschrijving van het Monument (bron Provincie Noord-Holland)

De Nederlands Hervormde kerk te Schagen is van cultuurhistorische waarde als zeldzaam geworden element uit de kerkgeschiedenis, in casu de geschiedenis van de hervormde kerk in Noord-Holland.
De Nederlandse Hervormde kerk werd in 1895-1897 gebouwd naar ontwerp van J.A.G. van der Steur, vrijwel meteen nadat de kerk die daarvoor op dezelfde plaats had gestaan, door brand verwoest was. In 1923 werd het interieur van het schip over de laatste twee traveeën verkort, door middel van een houten scheidingswand. De kerk werd in 1978 gerestaureerd.

 

Lees meer...